Avskrift ur Nerikes Allehanda 17 feb 20082008-02-17 06:09 (NA Bostad)

Fem favoritsaker: Konstnären Åsa Södergren

ÖREBRO
Åsa och Christer Södergrens trea ligger i ett mindre flerfamiljshus centralt på Väster. Lägenheten har flera fördelar, bland annat två balkonger åt varsitt väderstreck.

- Så vi har både morgon- och kvällssol, säger Åsa.
Lägenheten har även en stor, möblerbar hall som paret gjort om till bibliotek. Det är Åsas favoritrum. Hon uppger att hon är mycket inredningsintresserad och skulle gärna byta ut merparten av möblerna i bostaden.
 
- Men det blir ju för dyrt, så det får vara, konstaterar hon.
Hon berättar att hon och Christer har olika idéer om hur de ska inreda hemma och beskriver på skoj det hela som en "krigssituation".
 
- Jag vill ändra på mycket medan Christer tycker att det är bra som det är.
 
Åsa Södergren kommer ursprungligen från Stockholm, men flyttade därifrån med sina föräldrar till Linköping i början på tonåren och hamnade slutligen i Örebro. I slutet på 80-talet gick hon på Örebro konstskola. Hon har även pluggat på Örebro universitet.
 
- Jag gick kulturvetarlinjen och läste bland annat litteraturvetenskap. Jag läste även kommunikationsvetenskap.
 
Att litteratur fortfarande ligger Åsa varmt om hjärtat märks på flera av de favoritsaker som hon valt. Frankrike, eller främst Paris, är ett annat genomgående tema.
 
I början på 2000-talet bestämde Åsa sig för att satsa på konsten igen och gick grundåret på konstskolan Kuben. Hon fortsatte sedan med ett fördjupningsår och hade då en utställning på Kuben.
 
- Sedan dess har jag satsat heltid på konsten.
 
Åsa använder starka färger i sina målningar. Hon vill synliggöra vad hennes inre öga ser och använder sig ofta av collageteknik. Hon har haft flera utställningar sedan den första på Kuben. Den senaste utställningen var på galleri Sjöhästen i Nyköping, den hade vernissage i mitten på januari.
 
- Jag brukar även ha utställningar över en helg tre gånger om året i min ateljé. Då röjer jag ut allt annat, sedan bjuder jag in en kollega som jag ställer ut tillsammans med. Det är roligt att ställa ut med någon annan, det blir även en social grej.
 
Åsa arbetar annars ensam i sin ateljé, fast Gizmo är med ibland.
 
- Jag går till ateljén precis som man går till ett vanligt jobb. Ibland är det jobbigt att vara kreativ, det går inte alls. Andra dagar flyter det på, så hur lång tid det tar att göra en målning varierar kraftigt.

Biblioteket
”Det är det bästa rummet i lägenheten, min favoritplats. Jag gillar hela miljön. Det är egentligen en hall, men den är så stor att vi får plats med bokhyllor och varsin fåtölj. Jag läser mycket böcker och är intresserad av litteratur. När jag gick kulturvetarlinjen på universitetet läste jag 60 poäng litteraturvetenskap.
 
Jag har ingen favoritgenre utan är allätare. Måste jag nämna några favoritböcker så får det blir New York-trilogin av Paul Auster. Jag tycker också om trilogin "Den mörka materian" av Philip Pullman. Guldkompassen som går på bio nu är den första boken i trilogin, så det borde väl bli två filmer till. Jag har ännu inte sett filmen men planerar att göra det. Och så "Le Petit Prince" förstås.”

Målningen av Gizmo
"Jag gjorde målningen till min första utställning på Kuben. Den heter Blue Moon och föreställer Gizmo. Fast sedan tyckte jag inte att den höll för att få vara med på utställningen. Då frågade Christer om inte han kunde få den, så jag gav målningen till honom. Men sedan när jag började hänga utställningen bestämde jag att målningen skulle få vara med ändå. Vi satte en lapp på den som det stod "privat ägo" på. Och så visade det sig att det var just den tavlan som alla ville köpa! Till slut fick en kille köpa den. Men sedan träffade Christer killen ute på stan, han ville fortfarande köpa tavlan men trodde inte att han hade råd. Så Christer lät köpet gå tillbaka. Christer var jätteglad över det, han tycker mycket om tavlan.
 
Gizmo har varit med på några av mina målningar, han är rolig att jobba med. Rasen har ju sitt karakteristiska utseende. Om vi hade haft en liten fluffig hund tror jag inte jag hade tyckt det varit lika roligt att måla av den. Men jag vill absolut inte att min konst ska förknippas med hundar. Engelsk bullterrier är en ganska ovanlig ras i Sverige, vi väntade i ett år på att få en valp. En del tycker nog att han ser lite farlig ut, vi har märkt att folk ibland byter sida av vägen när vi är ute och går med honom. Men Gizmo är världens snällaste."

Klockan
"Klockan med "Le Petit Prince" eller "Den lille prinsen" köpte jag i Paris för cirka fyra år sedan. Det måste vara bra kvalité, den har hållit jättebra. Jag har inte ens behövt byta batteri på den. "Le Petit Prince" av Antoine de Saint-Exupéry är en av mina favoritböcker. Vi har den på franska. Det är en saga för både barn och vuxna, alla hittar olika saker i den. Jag tycker att den kanske passar vuxna bäst. Den handlar om en prins som bor på en planet och reser ut i rymden. På varje planet han besöker träffar han olika individer som alla har något att tillföra, det är en väldigt filosofisk saga. När man trycker på knapparna på klockan så lyser urtavlan. Klockan får mig att tänka på Paris."

Statyn
"Det är Kjell Engman som gjort statyn. Vi köpte den på hans senaste utställning, den var helt fantastisk! Jag ville ha statyn som ett minne från utställningen, vi har faktiskt döpt den till Kjelle. Jag gillar helhetskonceptet som Kjell Engman arbetar med på sina utställningar; belysningen, musiken, filmvisning och att hallen släcks ned. Han tänjer alltid på gränserna och försöker hitta på något nytt istället för att köra med säkra kort. Han gör annorlunda saker. Och så är ju glas ett fantastiskt material."

Sparbössan
"Sparbössan som förställer en bullterrier köpte jag innan vi köpte Gizmo. Den heter Tuffe. Vi sparar till semestern i den, vi lägger i guldtior. Fast det första vi sparade ihop till i den var faktiskt Gizmo. Nu är det Parisresor.
 
För 25 år sedan bodde jag i Paris ett år, jag var aupair. Sedan dess återvänder jag så ofta jag kan. Nu ska jag dit med mamma i juni, Christer och jag ska åka dit i höst om vi får ihop pengar.
 
Det går hela tiden att upptäcka något nytt i Paris. Vi har hittat ett hotell som har rimliga priser och ett bra läge som vi återvänder till. Jag kan mer franska än Christer, men han har börjat på en franskakurs. Vi har börjat samla på Tintin-böckerna på franska. Sist vi skulle flyga hem hade vi inte kollat vad väskorna vägde, vi hade tio kilos övervikt var."

ELISABETH PETTERSSON
Webbredaktör
epost: elisabeth.pettersson@na.se • telefon: 019-15 52 05
 
PER KNUTSSON
Fotograf
epost: per.knutsson@na.se • telefon: 019-15 53 88

 

  

 

Klicka för större bild


Målningen av Gizmo
"Jag gjorde målningen till min första utställning på Kuben. Den heter Blue Moon och föreställer Gizmo."
BILD: PER KNUTSSON


Klicka för större bild

Statyn
"Det är Kjell Engman som gjort statyn. Vi köpte den på hans senaste utställning,
den var helt fantastisk!"
BILD: PER KNUTSSON

Klicka för större bild

Biblioteket
"Det är det bästa rummet i lägenheten, min favorit- plats. Jag gillar hela miljön."
BILD: PER KNUTSSON

Klicka för större bild

Klockan
"Klockan med "Le Petit Prince" eller "Den lille prinsen" köpte jag i Paris för cirka fyra år sedan."
BILD: PER KNUTSSON

Klicka för större bild

Sparbössan
"Sparbössan som förställer en bullterrier köpte jag innan vi köpte Gizmo. Den heter Tuffe."
BILD: PER KNUTSSON

 FAKTA
Namn: Åsa Södergren
Ålder: 43 år
Familj: Maken Christer Södergren och hunden Gizmo, en engelsk bullterrier som är fyra och ett halvt år gammal.
Bor: I en trerumslägenhet på Väster i Örebro.
Gör: Konstnär som har en egen ateljé, Art Says It, på Oskarstorget i Örebro.
Inredningsintresse: Stort
Copyright © Nerikes Allehanda 1995-2008 Nerikes Allehanda, N Strandgatan 5, 701 92 Örebro.
Tel 019-15 50 00
 

Du som länkats hit från någon annans sida än min, hittar min hemsida här