Avskrift ur Nerikes Allehanda 29 jan 2005
Djurbilder med gåtor som väcker nyfikenhet
 
KONST
Konsthörnan,
Hallsbergs bibliotek

Åsa Södergren
Måleri
Pågår t o m 3/2
   
ÅSA SÖDERGREN är en ung konstnär med ett speciellt förhållande till djur. Jag tror hon älskar och beundrar dem oreserverat. Det känns så när man ser hur hon porträtterar dem som levande och kloka varelser. De förmänskligas inte, de är inga indirekta porträtt av människor (möjligen av konstnären själv ...). När jag ser människorna på målningarna undrar jag om Åsa Södergren hellre skulle vilja vara djur än människa. Porträtten av människor  känns mer som lite livlösa idolbilder eller masker. Där finns en del att reda ut.  

På denna utställning finns emellertid ett par målningar som verkar leda in på andra fruktbara spår. Dels är det en bild på två boxare. Den heter Punch och den ene boxaren får verkligen ett slag som får både huvudskydd och käke att tryckas ihop. Det är en märklig bild med ett kyligt ljus som ger den karaktär av en bild från ett krocktest. Man undrar förstås hur huvudet klarar smällen.
DEN ANDRA BILDEN är mer levande och med ett varmare ljus. En pojke och en  


 

havssköldpadda möts under vattnet. Kanske ska pojken försöka fånga sköldpaddan, men det ser mer ut som en långsamt svävande dans. Där finns en relation att undra över - bilden heter Faith (tro, tilltro). Likaså kan man undra över bilden Between Friends. Att hunden lyssnar intresserat på kvinnan är helt klart, men vad talar hon om?
   Det finns fler gåtor i Åsa Södergrens bilder, vilka gör att jag verkligen är nyfiken på fortsättningen av detta konstnärskap.

LENA ASKER

Du som länkats hit från någon annans sida än min, hittar min hemsida här