Avskrift ur Nerikes Allehanda 25 juli 2003

 Ungt
men
moget
måleri


Feeling yellow

_________________________

KONST
Åsa Södergren
Måleri
Frövifors Pappersbruksmuseum
(Pågår t o m den 25 juli)

h

I MÅNADSSKIFTET
mars/april ställde Åsa Södergren ut i konstskolan Kubens elevgalleri. Jag missade den utställningen, men fick som tur var en ny chans i och med att hon nu ställer ut i Frövifors museibyggnad. Verkligen tur, för hon visar sig här som en säker och förvånansvärt mogen målare som skapar intressanta bilder.
   Att hon är ung kan man möjligen ana av lekarna med olika miner och roller i bilder som jag uppfattar som självporträtt. Jag uppfattar att hon där prövar och undersöker vem eller vilka hon egentligen är och vad hon skulle kunna bli. En svit bilder har fått namn efter de fyra elementen. Air visar ett drömskt leende ansikte. Earth är mörk och meditativ medan Fire låter höra ett stort gapskratt… Samma "porträtt" har hon också bearbetat i dator, det vill säga gett olika bakgrunds- färger, vilka ger nya nyanser åt stämningar och karaktärer.  
h
LITE AV MASK-
och rollspel tror jag det finns i konstnärens bilder av djur. Att hon särskilt fastnat för mycket särpräglade raser av hund och katt är nog ingen tillfällighet. Särskilt bull- terrierns märkligt skulpterade huvud fascinerar och i Running Bull kommer den långa nosen nästan farande ut ur målningen med kroppen långt bakefter.
   Djuren är inte bara vänner och varelser att identifiera sig med. I Frog Talk är en kvinna utsatt för en verkligt närgången och pratsam groda.
h
EN AV DE
starkaste bilderna är Prey (Byte) där en rovfågel (en falk?) är på väg att slå ett byte. De

 stirrande ögonen fårbetraktaren själv att känna sig som bytet. En rasande skickligt målad bild, både vacker och skrämmande. Att Åsa Södergren kommit långt på vägen mot ett moget måleri visar en liten bild av ett fågelskelett. Där demonstrerar hon den svåra konsten att sluta i tid. Den lätta och fragmentariska målningen skapar verkligen känslan av något som är bräckligt och håller på att lösas upp.
   Lite tveksam är jag till den stora målningen Home Sweet Home med några stora frökapslar mot en våldsam gulröd botten. Den senare får namnet att kännas som ironi för mig.  
h
NÅGRA VACKRA
collagebilder visar att konstnären också kan skapa suggestiva rumsbilder.
  
Slutligen kan jag bara konstatera att Åsa Södergren är ett namn att hålla utkik efter i framtiden.
LENA ASKER 
[Stäng]